El Consell Assessor d'Àrids de Catalunya (CAAC) celebra aquest 2024 seu 20è aniversari. El 16 de juliol es va fer a la sala de consell rector de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya una sessió plenària especial. Aquesta va servir per visibilitzar la importància que aquest organisme té pel sector i, especialment, per al Gremi d'Àrids de Catalunya.
El director general d'Indústria, Oriol Alcoba; la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Mireia Boya o la directora Miriam Moysset o la directora de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Miriam Moysset van presidir la trobada que va servir per valorar la trajectòria del consell, avaluar l'evolució dels seus treballs i definir els nous desafiaments que s'hauran d'afrontar en el futur. La delegació del Gremi d'Àrids la va encapçalar el seu president, Alfons Porro.
El Gremi d'Àrids creu que entre els reptes que ha de treballar el CAAC hi ha l'aprovisionament sostenible, posant èmfasi en la necessitat d'assegurar un aprovisionament sostenible de matèries primeres essencials; la reducció d'emissions gràcies a la minimització de les distàncies de transport entre el punt d'extracció i el punt de consum i l'adaptació de la funció del consell als reptes actuals: si fa 20 anys tenia com a repte la gestió, ara, l'enfocament s'ha d'ampliar cap a la gestió de la biodiversitat en les explotacions d'àrids.
DUES DÈCADES D'UN ÒRGAN PROPOSAT PEL SECTOR
La creació del CAAC es va fer el 9 de juny de 2004 després que diferents organitzacions civils que operen a l’àmbit miner demanessin al Govern de Catalunya la creació d’un espai de discussió i debat. En aquest, les diferents administracions i les esmentades organitzacions podien explicar i debatre els seus plantejaments amb l’objectiu de consensuar un marc global de solucions. A més del plenari que es reuneix anualment, el Consell també té en funcionament diferents grups de treball i el Gremi d’Àrids de Catalunya n’és una de les organitzacions motores.