Notícies

El Gremi d'Àrids signa l'acord de la 1a Cimera Catalana d'Acció Climàtica

El Gremi d'Àrids de Catalunya és un dels signants dels acords de la primera Cimera Catalana d'Acció Climàtica. Un total de 191 empreses, organitzacions i institucions de 21 sectors diferents s'han compromès a tirar endavant iniciatives que contribueixen a fer una transició més ràpida, més justa i més eficaç cap a una economia amb neutralitat climàtica.

Després de diverses reunions i trobades, el divendres 17 de gener es van presentar al Teatre Nacional de Catalunya el full de ruta que s'ha fixat en un acte que va comptar amb la presència del president, Quim Torra. El gremi hi va estar representat pel seu president, Alfons Porro i el gerent, Jaume Puig.

UN FULL DE RUTA A CURT I MITJÀ TERMINI

La cimera ha fixat un full de ruta, a curt i mitjà termini, que permeti afrontar l'emergència climàtica amb compromisos, no només del govern sinó també des de la societat civil i els agents socioeconòmics. L'acord s'ha forjat després que el govern català declarés l'emergència climàtica que volia remarcar la plena consciència del greu risc que comporta l'escalfament global ila necessitat d'introduir modificacions significatives al model socioeconòmic.

Des del desembre s'han anat celebrant una dotzena de reunions per marcar objectius per tal de fer una transició més ràpida, més justa i més eficaç cap a una economia amb neutralitat climàtica. Durant la cimera s'han celebrat tres taules de diàleg on s'han exposat les principals conclusions de les reunions de treball prèvies. La primera, sobre col·laboració, l'han format representants de les administracions locals. La segona i la tercera, centrades en la innovació i l'acció, ha anat a càrrec d'empreses i institucions.

Les organitzacions que signen el compromís es fixen l'objectiu que Catalunya assoleixi la neutralitat de carboni el 2050. A més, hauran de divulgar i fomentar el compromís climàtic en la seva organització o incorporant el compromís climàtic als seus codis ètics.

Un altre dels compromisos és l'impuls a la transició energètica de les activitats. És per això que les organitzacions hauran d'aplicar, per exemple, plans per augmentar l'eficiència energètica, amb objectius quantitatius.

IMPULS DE L'ECONOMIA CIRCULAR

L'acord impulsa que les organitzacions adoptin progressivament els principis de l'economia circular, en la qual el Gremi d'Àrids ja impulsa des de fa uns anys. És per això que alguns dels compromisos se centren a fixar, en un màxim de tres anys, un mecanisme d'avaluació interna del comportament de la seva activitat tenint en compte la situació de l'emergència climàtica i l'economia circular

➡️ D'INTERÈS

Informació i vídeo de la 1a Cimera Catalana d'Acció Climàtica des del web del Departament de Territori i Sostenibilitat (clica aquí)