Notícies

Córdoba (Andalusia) serà la seu del VII Congrés Nacional d'Àrids que se celebrarà del 22 al 24 d'octubre de 2025. El 20 i 21 d'octubre, dies previs al congrés, la ciutat acollirà altres reunions i esdeveniments relacionats amb el sector l'Assemblea General d'ANEFA, el FIPA, GAIN o la trobada d'Aniet.

Llegeix més...

L'Econòmic, publicació econòmica del diari El Punt Avui, va dedicar el seu reportatge central de l'edició del 28 de gener a la descarbonització de l'economia i al paper que Europa ha de jugar en l'extracció de matèries primeres. El reportatge, signat pel periodista Francesc Muñoz, fa referències al sector dels àrids i accions de sensibilització que fa el Gremi d'Àrids de Catalunya.

Llegeix més...

Un total de 32 centres productors d'àrids de 17 empreses catalanes participen en la segona onada per obtenir la Declaració Ambiental de Producte (DAP) dins del projecte DAP Àrids. Aquesta certificació mesura l'impacte ambiental dels productes segons els estàndards europeus i, entre d'altres, permet participar en compres públiques verdes (GPP) incentivant l'economia circular. Aquest projecte es vehicula a través de la Federació d'Àrids (FdA) i per a les empreses agremiades representa poder aconseguir la certificació amb una reducció important del cost. AENOR és l'entitat responsable de fer la certificació.

Llegeix més...

El director general d'Indústria, Oriol Alcoba, va participar en la sobretaula del dinar de Nadal del Gremi d'Àrids de Catalunya. Aquest espai informal va servir perquè la Junta Directiva, encapçalada pel president Alfons Porro, transmetés al màxim responsable de la Generalitat les principals inquietuds del sector en un 2023 marcat per la necessitat de planificar el subministrament d'àrids al país i la necessitat de ser valorat com un sector estratègic a escala europea, l'aposta mediambiental que fa el ram o com adaptar l'activitat a l'actual context de sequera.

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids de Catalunya ha participat en les XVI Jornades Técnicas de l'Associació Nacional de la Indústria Extractiva i Transformadora de Portugal (ANIET), celebrades a la ciutat de Porto el 8 i 9 de novembre. En les sessions s'han abordat temes com els reptes per a la neutralitat climàtica en la indústria dels àrids i la importància de les matèries primeres per a la transició energètica, climàtica i digital.

Llegeix més...

El 26 de setembre tècnics de fauna del Gremi, amb la col·laboració d'un especialista del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, van capturar la parella d'àguiles cuabarrades a la seu de l'empresa Àrids i Excavacions Mont Roig, de Mont-Roig del Camp (Baix Camp). L'objectiu d'aquesta acció era poder-les individualitzar amb anelles i equipar el mascle amb un transmissor GPS. Aquest petit instrument anirà enviant ubicacions d'on es trobi l'àguila i dels moviments que realitza pel territori, i posteriorment fer una anàlisis detallada d'aquestes dades que han de permetre conèixer el comportament territorial i els seus principals centres d'activitat. El Programa de Suport a l'Àguila Cuabarrada del Gremi d'Àrids de Catalunya va començar l'any 2015.

Llegeix més...

Jaume Puig, gerent del Gremi d'Àrids de Catalunya, ha format part de la delegació de la Unió Europea de Productors d'Àrids (UEPG), en la trobada anual de la xarxa GAIN que es va fer del 3 al 5 de juliol a Queenstown (Nova Zelanda). Aquest esdeveniment ha reunit 45 delegats, de 41 països dels cinc continents, procedents d'11 àrees geogràfiques i va servir per analitzar els reptes globals del sector a partir de la realitat de cada continent.

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids de Catalunya vol ampliar el conveni de col·laboració que des del febrer de 2020 té amb la Diputació de Barcelona per a la conservació de l'àguila cuabarrada (Aquila fasciata) i el Còlit negre (Oenanthe leucura), dues espècies amenaçades i que han trobat habitat en zones on hi ha pedreres. La Junta Directiva de l'entitat que es va fer el dijous 22 de juny al centre d'informació La Pleta del Parc Natural del Garraf va servir perquè els responsables tècnics hi pressentissin els resultats dels treballs fets en aquests tres anys en l'àmbit d'aquest parc on hi ha diferents activitats extractives.

Llegeix més...

L'actual Junta Directiva del Gremi d'Àrids, Formigons i Prefabricats de Lleida continuarà dos anys més en el càrrec. L'Assemblea General Ordinària celebrada el dimarts 20 de juny al celler La Gravera d'Alfarràs (Segrià) va ratificar que l'equip que encapçala Josep Maria Pedra (Àrids Daniel) continuï al capdavant per donar continuïtat a la feina feta i continuar posicionant i donant visibilitat al sector. La jornada va comptar, a més de l'assemblea, amb una visita al celler, una degustació de vins, la visita de la gravera Núria de l'empresa Arnó i un dinar-cargolada de germanor.

Llegeix més...


El Gremi d'Àrids de Catalunya va celebrar el dimecres 7 de juny a la Fundació Miró de Barcelona l'Assemblea General Ordinària que va reunir més de 150 participants. Els associats van donar llum verda a les diferents propostes que la Junta Directiva portava a votació (nomenament de Carles Ventura com a vicepresident, tancament de l'exercici 2022 i pressupost de 2023 i memòria d'activitats) en una sessió molt participada que va servir per fer una radiografia del sector i debatre sobre els reptes i problemàtiques que cal afrontar els pròxims anys. La intervenció de la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireya Boya, va tancar l'assemblea.

La sessió la va obrir el president, Alfons Porro, que va agrair l'assistència i va posar en valor la implicació del sector amb una entitat que el 2024 celebrarà 60 anys. El vicepresident, Carles Ventura, el secretari Lluís Masó i el gerent, Jaume Puig, va anar desglossant l'activitat del darrer exercici, amb intervencions de diferents membres de la Junta com la tresorera, Raquel Anton, que va fer balanç de la gestió econòmica o el president del Comitè Tècnic, Joan Ignasi Navarro, que va destacar aspectes que han centrat la feina del sector com l'aplicació de la normativa de silicosis o l'anàlisi dels resultats obtinguts en l'autorestauració de pedreres. Tots aquests punts van ser aprovats per unanimitat.

UNA RADIOGRAFIA DEL SECTOR I ANÀLISI DELS REPTES DE FUTUR

L'Assemblea General Ordinària és la gran trobada del sector i en els darrers anys s'ha apostat perquè sigui un espai de debat sobre els reptes de la indústria dels àrids. Aquest apartat es va obrir amb diàleg obert per discutir sobre temes de plena actualitat: les emissions i els àrids de km. 0, l'adaptació de les activitats per frenar el canvi climàtic i l'estratègia europea de Matèries Primeres. En les diferents intervencions es va apostar per la necessitat d'extreure els àrids a prop d'on s'han d'utilitzar, ja que la descarbonització dels vehicles pesants pel transport d'àrids encara queda lluny perquè la indústria fabricant encara no ha fet una gran aposta per desenvolupar models elèctrics. César Luaces. Director General d'ANEFA i secretari general de PRIMIGEA, va dir que, malgrat les reivindicacions a escala europea, Brussel·les no aposta per incloure els àrids com a Matèria Primera estratègica.

La sessió va comptar amb una taula rodona en què es van debatre la situació actual del sector i les perspectives de futur. Moderada pel gerent del Gremi, Jaume Puig, hi van intervenir el president, Alfons Porro, així com Francisco Diéguez (ITEC) Carles Raich (ANEFHOP), Custodio Montfort (FdA) i Lluís Moreno (CCOC) que van debatre sobre la demanda actual, la desactualització dels preus i la diferència entre obra licitada i obra executada o la necessitat d'augmentar la inversió pública.

L'assemblea anual la va tancar la intervenció de Mireia Boya, directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. Aquesta va assegurar que hi ha una necessitat d'adaptar les activitats a la normativa mediambiental i va remarcar la importància de fer-ho a través d'una interlocució entre administració i les patronals i gremis.

Com a activitat prèvia a l'assemblea, el Dr. Josep M. Palet, director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), va pronunciar una conferència sobre les pedreres de la muntanya de Montjuïc i l'evolució que aquestes han tingut. El ponent va mostrar com la muntanya, ara molt integrada a la ciutat, ha tingut diversos fronts que han estat claus per a la construcció de la ciutat, des de l'època romana.

DINAR A LA TERRASSA DE LA FUNDACIÓ MIRÓ

La jornada es va tancar amb un dinar a l'espectacular terrassa de la Fundació Miró que va servir d'espai de trobada informal dels agremiats i agents del sector. Enguany van estar representats a l'assemblea organitzacions com la FdAAnefaArigalArival o Euskal Árido, empreses proveïdores del sector i altres organitzacions empresarials i del sector de la construcció.

GALERIA D'IMATGES DE L'ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA DEL GREMI D'ÀRIDS DE CATALUNYA

➡️ D'INTERÈS

Memòria del Gremi d'Àrids de Catalunya 2022-2023 (clica aquí)

La fira Construmat va acollir la reunió de Junta Directiva i l'Assemblea General de la Federació d'Àrids (FdA). La trobada estatal es va fer el 24 de maig a Barcelona, tot coincidint amb la celebració d'aquesta fira que vol tornar a ser referència en el sector de la construcció. A la Junta Directiva i l'Assemblea General hi van participar representants de les diferents entitats que formen part de la federació com són Anefa, Arigal, Arival, Euskal Àrid i el Gremi d'Àrids de Catalunya.

Llegeix més...

El director general d'Indústria, Oriol Alcoba, va fer el dijous 11 de maig, una visita a diverses pedreres del Garraf. Acompanyat d'una delegació del Gremi d'Àrids de Catalunya, Alcoba va poder conèixer in situ el funcionament de les activitats extractives i aspectes relacionats amb la capacitat de producció d'àrids respecte a la demanda de l'àrea metropolitana de Barcelona, la geologia del massís, les polítiques de biodiversitat que apliquen les empreses que hi treballen o la seva interacció positiva amb el parc natural on estan ubicades.

Llegeix més...

Les instal·lacions d'Àrids Garcia a Llinars del Vallès (Vallès Oriental) van acollir el divendres 5 de maig la trobada gremial de les comarques de Barcelona i la Catalunya Central. Els participants van poder conèixer l'activitat de l'empresa i els projectes de biodiversitat i responsabilitat social que té actius la companyia que acaba de complir seixanta anys. La visita va servir per conèixer el projecte centrat en la nidificació, protecció i conservació dels ocells rupícoles que hi ha a la zona de l'explotació de la pedrera i que els ha valgut un premi europeu Sustainable Development Award 2022.

Llegeix més...

El castell de Montsoriu (la Selva) va prendre el relleu a les caves Peralada (Alt Empordà) com a seu de la trobada d'agremiats de les comarques gironines. Representant d'una trentena d'empreses d'aquesta demarcació i de l'administració es van trobar el divendres 21 d'abril. Aquest encontre va iniciar-se amb una visita cultural en aquest castell medieval situat al terme municipal d'Arbúcies i va acabar en un dinar al restaurant Parrufu d'Hostalric que va servir per debatre i recollir les inquietuds del sector.

Llegeix més...

Més de 180 empreses expositores i prop de 300 marques participaran en la 22a edició de Construmat, el Saló de la Construcció de Fira de Barcelona que se celebra del 23 al 25 de maig. Amb la superfície expositiva completa, el saló ampliarà el seu espai a l'exterior del pavelló, on s'ubicarà l'exposició de maquinària industrial i eines per a la construcció. El Gremi d'Àrids de Catalunya col·labora amb l'esdeveniment i facilitarà invitacions a les empreses associades.

Llegeix més...

Coincidint amb celebració el Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat, la Federació d'Àrids (FdA), de la qual en forma part el Gremi d'Àrids, ha publicat els primers vídeos divulgatius sobre els reptes de la biodiversitat i la plantació d'espècies vegetals en el sector. Aquesta sèrie de vídeos tenen la col·laboració de la Fundación Tormes.

Llegeix més...

El compromís del sector dels àrids amb el desenvolupament sostenible s'ha visualitzat en la celebració del Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat. Tot i que la celebració va ser el divendres. 24 de març, els actes que s'han fet en vuit pedreres i graveres de Catalunya s'han allargat en dies posteriors. El Gremi d'Àrids de Catalunya valora molt positivament aquesta catorzena edició on s'han pogut veure centenars d'escolars amb pales, esqueixos i guants plantant arbres per a la restauració de les zones explotades o veïns de les pedreres i graveres coneixent els esforços per a la preservació de la biodiversitat i amb presència d'aus.

Llegeix més...

Vuit pedreres i graveres d'arreu de Catalunya obren les portes a alumnes de primària i secundària de centres escolars i a veïns dels municipis del seu entorn, fent activitats com plantades d'arbres en zones on ja ha finalitzat l'activitat extractiva o visites guiades a les seves instal·lacions. Aquesta iniciativa se celebra en el marc del Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat, que serveix per donar a conèixer a la població -i en especial als escolars-, d'on s'extreuen els àrids, els seus usos, la protecció de la biodiversitat a les explotacions o com es fa la restauració a través d'una multitudinària plantada d'arbres.

Llegeix més...

El Departament d'Educació, el Gremi d'Àrids de Tarragona i l'empresa Canteras La Ponderosa S.A. han signat un conveni de col·laboració que permetrà donar continuïtat al Cicle Formatiu de Grau Mitjà d'Excavacions i Sondatges a l'Institut Jaume Huguet de Valls (Alt Camp). Des d'aquest curs 2022-2023 aquest centre educatiu ofereix aquesta formació dual que es fa entre les instal·lacions del centre educatiu a Valls i les instal·lacions de Canteras de la Ponderosa a Alcover. En aquesta primera edició hi participen 7 estudiants. Aquest és el segon centre educatiu que té una oferta formativa que vol ajudar a cobrir amb personal qualificat la demanada de professionals que requereix la indústria extractiva.

Llegeix més...

Una delegació del Gremi d'Àrids, Formigons i Prefabricats de Lleida s'ha reunit aquest dimecres 15 de febrer amb la nova delegada territorial de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés. La trobada ha servit per fer una presentació de l'activitat del gremi i una posada en comú sobre les demandes i necessitats del sector en aquestes comarques i com l'administració catalana pot ajudar a fer-les possibles. Entre d'altres s'han posat sobre la taula aspectes com la lentitud i la duplicitat de tramitacions administratives, la fugida d'empreses cap a la Franja o la falta d'inversió d'obra pública a la zona.

Llegeix més...