Notícies

L'auditori del World Trade Center de Barcelona va ser l'escenari de l'Assemblea General Ordinària del Gremi d'Àrids de Catalunya. En la que és la gran trobada anual del sector es va aprovar la Memòria d'Activitats 2023-2024, el comptes auditats de 2023 i el pressupost de 2024. Aquest bloc de l'assemblea el va conduir el vicepresident, Lluís Masó. L'Assemblea també va servir perquè empreses associades, representants d'organismes en els quals participa el Gremi o institucions fessin una radiografia del moment que travessa la indústria dels àrids, analitzant l'evolució dels darrers anys, l'any en curs i les perspectives de futur.

Llegeix més...

L'aposta del Gremi d'Àrids de Catalunya per la formació professional ha estat reconeguda amb el Premi FPCAT. Aquest guardó que atorga l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (ACTFP) dona visibilitat al treball impulsat perquè el país disposi d'una oferta de cicles formatius reglats que garanteixin mà d'obra qualificada. El president del Gremi, Alfons Porro, va rebre la distinció el 21 de maig en un acte al Teatre Nacional de Catalunya i que va servir per celebrar el 25è aniversari del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya.

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids, Formigons i Prefabricats de Lleida va celebrar el 15 de maig la seva Assemblea General plantejada com un espai de trobada del sector. Més d'una cinquanta de persones d'empreses agremiades van participar en la jornada en la qual també va haver-hi representants de l'administració com el delegat dels Serveis Territorials d'Empresa i Treball, Vidal Vidal o els representants de l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) de la demarcació. El president del Gremi d'Àrids, Formigons i Prefabricats de Lleida, Josep Maria Pedra, destaca l'alta participació fet que demostra «que som un sector viu i amb empenta».

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids de Tarragona va celebrar el divendres 3 de maig la trobada gremial anual. Prop d'una quarantena de persones, entre associats del gremi de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, membres de la Junta del Gremi de Catalunya i representants de l'administració, van participar en aquesta trobada que tenia un doble objectiu: intercanviar opinions sobre l'actualitat i les problemàtiques del sector a la demarcació i una visita cultural coneixent a la ciutat romana.

Llegeix més...

La Unió Europea de Productors d'Àrids (UEPG) acaba d'estrenar el pòdcast RocksTalk amb l'objectiu de difondre actualitat del sector a Europa. El projecte té un format radiofònic, però, a mitjà termini, també vol tenir una versió en vídeo. El convidat del capítol d'estrena és Guy Woodford, director de la revista Aggregates Business.

Llegeix més...

La Federació d'Àrids (FdA) ha obert la convocatòria per participar en els Premis Nacionals de Desenvolupament Sostenible. Aquests guardons de referència en el sector volen reconèixer les iniciatives que en el camp de la sostenibilitat impulsen les empreses. Entre d'altres, es reconeixen iniciatives del camp mediambiental, social (incloent-hi la prevenció de riscos laborals) i economia, la potenciació de la biodiversitat en les diferents etapes del procés de producció d'àrids. Els guardons volen visibilitzar l'esforç i el compromís del sector amb l'entorn social i amb les generacions futures.

Llegeix més...


Estudiants de primària i secundària d'arreu de Catalunya han participat a una nova edició del Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat. La diada que es va celebrar el 21 de març vol apropar els escolars a la realitat dels àrids, materials omnipresents en el nostre dia a dia i que sovint passen desapercebuts. Amb visites a vuit pedreres de Catalunya, els alumnes han pogut conèixer de primera mà els processos d'extracció, restauració i usos dels àrids.

Llegeix més...

La Junta Directiva del Gremi d'Àrids de Tarragona va visitar el 15 de març les instal·lacions de formació de Canteras La Ponderosa a Alcover (Alt Camp) on s'imparteix la part pràctica del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d'Excavacions i Sondatges de l'Institut Jaume Huguet de Valls. La visita que es va fer després de la reunió de la Junta Directiva va servir per conèixer de la mà de Josep Rodríguez, administrador-gerent de Canteras La Ponderosa, de l'equip directiu del centre i del professorat el funcionament d'aquesta oferta formativa que és clau pel sector dels àrids.

Llegeix més...

Vuit pedreres de Catalunya obren aquesta setmana les portes a centres educatius del seu entorn per tal d'explicar als escolars que són els àrids, coneixen el seu ús i aplicacions i els processos de restauració de les explotacions. Estudiants de primària i secundària de l'Alt Camp, Alt Empordà, el Baix Camp, el Baix Llobregat, la Noguera i el Vallès Oriental participaran en aquesta nova edició del Dia de l'Arbre, els Àrids i la Biodiversitat, que se celebra el dijous 21 de març. Aquesta iniciativa europea a Catalunya la impulsa el Gremi d'Àrids.

Llegeix més...

El comitè de comunicació del Gremi d'Àrids de Catalunya va organitzar el dimarts 12 de març una sessió formació sobre l'ús de LinkedIn pensat per a empreses del sector. Aquesta es va fer a la sala de reunions de la seu de Barcelona hi va comptar amb la participació d'una quinzena de professionals. La trobada va ser en format va híbrid (assistents presencials i assistents en línia).

Llegeix més...

Empreses associades han començat a fer consultes al Gremi d’Àrids sobre les afectacions que té en la seva activitat les limitacions de consum d’aigua que s’ha decretat en moltes zones del país després d’entrar en fase d’excepcionalitat per sequera. El Gremi, a través de PIMEC i Foment del Treball, s’ha queixat dels mètodes de càlcul que utilitza l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Llegeix més...

Córdoba (Andalusia) serà la seu del VII Congrés Nacional d'Àrids que se celebrarà del 22 al 24 d'octubre de 2025. El 20 i 21 d'octubre, dies previs al congrés, la ciutat acollirà altres reunions i esdeveniments relacionats amb el sector l'Assemblea General d'ANEFA, el FIPA, GAIN o la trobada d'Aniet.

Llegeix més...

L'Econòmic, publicació econòmica del diari El Punt Avui, va dedicar el seu reportatge central de l'edició del 28 de gener a la descarbonització de l'economia i al paper que Europa ha de jugar en l'extracció de matèries primeres. El reportatge, signat pel periodista Francesc Muñoz, fa referències al sector dels àrids i accions de sensibilització que fa el Gremi d'Àrids de Catalunya.

Llegeix més...

Un total de 32 centres productors d'àrids de 17 empreses catalanes participen en la segona onada per obtenir la Declaració Ambiental de Producte (DAP) dins del projecte DAP Àrids. Aquesta certificació mesura l'impacte ambiental dels productes segons els estàndards europeus i, entre d'altres, permet participar en compres públiques verdes (GPP) incentivant l'economia circular. Aquest projecte es vehicula a través de la Federació d'Àrids (FdA) i per a les empreses agremiades representa poder aconseguir la certificació amb una reducció important del cost. AENOR és l'entitat responsable de fer la certificació.

Llegeix més...

El director general d'Indústria, Oriol Alcoba, va participar en la sobretaula del dinar de Nadal del Gremi d'Àrids de Catalunya. Aquest espai informal va servir perquè la Junta Directiva, encapçalada pel president Alfons Porro, transmetés al màxim responsable de la Generalitat les principals inquietuds del sector en un 2023 marcat per la necessitat de planificar el subministrament d'àrids al país i la necessitat de ser valorat com un sector estratègic a escala europea, l'aposta mediambiental que fa el ram o com adaptar l'activitat a l'actual context de sequera.

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids de Catalunya ha participat en les XVI Jornades Técnicas de l'Associació Nacional de la Indústria Extractiva i Transformadora de Portugal (ANIET), celebrades a la ciutat de Porto el 8 i 9 de novembre. En les sessions s'han abordat temes com els reptes per a la neutralitat climàtica en la indústria dels àrids i la importància de les matèries primeres per a la transició energètica, climàtica i digital.

Llegeix més...

El 26 de setembre tècnics de fauna del Gremi, amb la col·laboració d'un especialista del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, van capturar la parella d'àguiles cuabarrades a la seu de l'empresa Àrids i Excavacions Mont Roig, de Mont-Roig del Camp (Baix Camp). L'objectiu d'aquesta acció era poder-les individualitzar amb anelles i equipar el mascle amb un transmissor GPS. Aquest petit instrument anirà enviant ubicacions d'on es trobi l'àguila i dels moviments que realitza pel territori, i posteriorment fer una anàlisis detallada d'aquestes dades que han de permetre conèixer el comportament territorial i els seus principals centres d'activitat. El Programa de Suport a l'Àguila Cuabarrada del Gremi d'Àrids de Catalunya va començar l'any 2015.

Llegeix més...

Jaume Puig, gerent del Gremi d'Àrids de Catalunya, ha format part de la delegació de la Unió Europea de Productors d'Àrids (UEPG), en la trobada anual de la xarxa GAIN que es va fer del 3 al 5 de juliol a Queenstown (Nova Zelanda). Aquest esdeveniment ha reunit 45 delegats, de 41 països dels cinc continents, procedents d'11 àrees geogràfiques i va servir per analitzar els reptes globals del sector a partir de la realitat de cada continent.

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids de Catalunya vol ampliar el conveni de col·laboració que des del febrer de 2020 té amb la Diputació de Barcelona per a la conservació de l'àguila cuabarrada (Aquila fasciata) i el Còlit negre (Oenanthe leucura), dues espècies amenaçades i que han trobat habitat en zones on hi ha pedreres. La Junta Directiva de l'entitat que es va fer el dijous 22 de juny al centre d'informació La Pleta del Parc Natural del Garraf va servir perquè els responsables tècnics hi pressentissin els resultats dels treballs fets en aquests tres anys en l'àmbit d'aquest parc on hi ha diferents activitats extractives.

Llegeix més...

L'actual Junta Directiva del Gremi d'Àrids, Formigons i Prefabricats de Lleida continuarà dos anys més en el càrrec. L'Assemblea General Ordinària celebrada el dimarts 20 de juny al celler La Gravera d'Alfarràs (Segrià) va ratificar que l'equip que encapçala Josep Maria Pedra (Àrids Daniel) continuï al capdavant per donar continuïtat a la feina feta i continuar posicionant i donant visibilitat al sector. La jornada va comptar, a més de l'assemblea, amb una visita al celler, una degustació de vins, la visita de la gravera Núria de l'empresa Arnó i un dinar-cargolada de germanor.

Llegeix més...