Notícies

La Federació d’Àrids (FdA), organisme del qual forma part el Gremi d’Àrids de Catalunya, ha elaborat un Protocol de Treball davant del Covid-19 a les Activitats Extractives i les Plantes de Tractament del sector. Aquest document explica el context de la pandèmia del coronavirus, les normes generals a aplicar en tots els llocs de treball i normes específiques per a determinades activitats del sector.

El document, elaborat conjuntament amb el Consell General de Col·legis d’Enginyers Tècnics i Graus en Mines i Energia, la Confederació d’Indústries Extractives de Roques i Minerals Industrials i el Consell Superior de Col·legis d’Enginyers de Mines, s’informa que les empreses de la indústria extractiva poden i han de continuar operant sense restriccions, ja que ni el Reial decret 463/2020 pel qual es declara l'estat d'alarma pel Covid-19 ni Reial decret 465/2020, de 17 de març, pel qual es modifica el primer, no la inclouen en la relació d'activitats suspeses.

Davant d’això es proposen un conjunt de mesures preventives per a organitzar adequadament la protecció de la salut dels treballadors propis, subcontractats, així com, la dels proveïdors de serveis, en el desenvolupament del seu treball. En aquest protocol també s’assenyala que per a naturalesa de les activitats i dels mecanismes actualment coneguts de transmissió del coronavirus el contagi en l’espai de l’explotació seria molt baixa o nul·la probabilitat d'exposició (llocs de treball que no impliquen risc d'exposició professional segons el Criteri Operatiu núm. 102/2020).

El protocol estableix com cal actuar si un treballador resultat infectat pel virus, el reforç de les mesures d’higiene personal o les mesures a reforçar en els espais de treball comuns.

➡️ D'INTERÈS 
Protocol de Treball davant del COVID-19 a les Activitats Extractives i les Plantes de Tractament del sector (llegeix aquí)

El Gremi d’Àrids de Catalunya exerceix la coordinació del sector davant de la situació creada per a la pandèmia del coronavirus Covid-19. L’equip tècnic, conjuntament amb els equips de Foment del Treball, PIMEC i els serveis jurídics del Gremi, estan assessorant les empreses agremiades que en la seva gran majoria continuen la seva activitat. L’extracció d’àrids és una activitat que, segons el decret del govern espanyol, pot continuar l’activitat amb l’aplicació de l’Estat d’Alarma. Només s’ha paralitzat una activitat extractiva situada a la Conca d’Òdena, ja que aquesta àrea de l’Anoia s’ha confinat per ordre governativa.

Les empreses del sector han augmentat notablement les mesures de seguretat destinades als treballadors per a garantir-ne la seguretat. Entre d’altres s’ha aconsellat potenciar els Equips de Protecció Individual (EPI). El Gremi també gestiona la compra de màscares de protecció respiratòria pels treballadors amb l’objectiu d’evitar que es pugui transmetre el virus.

Els associats també han rebut assessorament legal. Entre altres aspectes, la situació pot suposar que les empreses no puguin atendre obligacions assumides, davant la impossibilitat de compliment de les obligacions d’una relació contractual. Entre d’altres s’ha ofert consultoria personalitzada o la participació en webinars amb especialistes.

Amb l’objectiu de reduir la mobilitat, els contactes entre la junta del Gremi i amb les empreses associades s’ha fet per via telemàtica amb l’objectiu de minimitzar el risc de quedar afectats per aquest virus global.

➡️ D'INTERÈS (en actualització)

Informació, recursos i protocols de prevenció davant el coronavirus (clica aquí)

Què cal tenir en compte davant la declaració d’estat d’alarma? (clica aquí)

Qüestions importants a tenir en compte per poder procedir a fer un ERTO  (clica aquí)

Mecanisme legals davant la manca de liquiditat (clica aquí)

Procediments laborals per força major (clica aquí)

 

La tretzena edició del Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat prevista pel dijous 26 de març ha quedat ajornada a causa de la pandèmia del Covid-19 que afecta a tot el planeta. El Gremi d'Àrids de Catalunya, conjuntament amb les altres organitzacions impulsores que formen part de la Federació d'Àrids (FdA), han decidit que s'intentarà buscar una nova data un cop es normalitzi l'actual situació d'emergència.

El Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat té per objectiu fonamental donar a conèixer els àrids a la població més jove, especialment a les escoles, i acostar el sector a la societat a més de mostrar als centres educatius la responsabilitat en la reforestació dels paisatges i per extensió, la seva contribució a millorar la biodiversitat dels ecosistemes.

Alumnes de centres escolars visiten pedreres amb un doble component didàctic i lúdic, per conèixer el sistema d'explotació i de restauració d'una explotació. Els estudiants reben una presentació teòrica, se'ls expliquen els diferents processos industrials que s'hi realitzen i els usos dels arbres i fan un recorregut guiat que acaba una plantada d'arbres als talussos que, prèviament preparats, acullen la sembra i la reforestació.

El president del Gremi d’Àrids de Catalunya, Alfons Porro, i el diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, han signat un conveni de col·laboració per l’estudi i la conservació de l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) al Parc del Garraf. Amb l’objectiu de millorar la informació i poder dissenyar les accions de conservació d’aquesta espècia protegida i en perill d’inextensió, en el conveni signat per ambdues parts s’han compromès a dur a terme l’estudi de seguiment d’una de les tres parelles d'àguila cuabarrada que nidifica en l’àmbit del Parc del Garraf.

Llegeix més...

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) revisarà els criteris jurídics que s'apliquen en el sistema de traçabilitat de terres i materials. Així ho va assegurar el cap del departament de Gestió d'infraestructures de l'ARC, Jordi Picas, davant més d'una seixantena d'empreses associades al Gremi d'Àrids de Catalunya en una reunió que es va fer a Foment del Treball. Picas va participar en la sessió proposada des de la Junta Directiva i el Comitè Tècnic davant de les múltiples incidències rebudes per part d'empreses associades per l'aplicació que es fa de l'ordre APM/1007/2017.

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids de Catalunya és un dels signants dels acords de la primera Cimera Catalana d'Acció Climàtica. Un total de 191 empreses, organitzacions i institucions de 21 sectors diferents s'han compromès a tirar endavant iniciatives que contribueixen a fer una transició més ràpida, més justa i més eficaç cap a una economia amb neutralitat climàtica.

Llegeix més...

El Pirineus Geological Open Museum (PGOM) ja és realitat. Es tracta d'un museu geològic a l'aire lliure, ubicat a Tremp (Pallars Jussà), que vol apropar a la ciutadania conceptes bàsics sobre la geologia, amb especial atenció a la pròpia del Pirineu, i sobre l'evolució de la Terra i de la vida. El Gremi d'Àrids de Catalunya ha col·laborat en tirar endavant aquest projecte que presenta monòlits de diverses de les roques més representatives dels Pirineus. 

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids de Catalunya han mantingut el 19 i 20 de novembre contactes a Brusel·les amb representants europeus per exposar-los la importància, reptes i necessitats del sector. El dimarts 19 de novembre, representants de les associacions que integren la Federación de Aridos de España (FdA) van reunir-se al Parlament Europeu amb eurodiputats per informar-los de les problemàtiques del sector com poden ser la inseguretat jurídica o els llargs terminis de tramitació (un termini mitjà de 7 anys).

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids de Catalunya i empreses del sector ha participat en la missió empresarial que el Port de Barcelona ha promogut a Japó d'entre el 8 i el 14 de novembre a la recerca d'acords comercials i l'estudi de solucions logístiques. La missió ha tingut un caràcter multisectorial; s'hi ha explorat les noves oportunitats que negoci que obre el recent Tractat de Lliure Comerç UE- Japó, establint relacions comercials i institucionals. També s'han estudiat els creixements dels ports de Tokyo i Okohama, i les solucions en aportacions de materials per guanyar terreny al mar, els sistemes energètics i les seves gestions ambientals. El gremi hi ha estat representat pel seu gerent, Jaume Puig i han participat Canteras Ponderosa de Tarragona amb Josep Rodriguez i el grup Curanta de Girona amb Julià Roca.

Llegeix més...

L'Associació Provincial de Fabricants d'Àrids, Prefabricats i Formigons de Lleida ha impulsat la construcció d’una colònia de cria artificial de l’oreneta de ribera a l’estany d’Ivars i Vila-Sana (Pla d’Urgell). Aquesta espècie és molt abundant en aquest estany en períodes migratoris, però molt més escassa durant el període reproductor per la manca d'indrets adequats de cria. Aquesta nova instal·lació finançada pels agremiats lleidatans vol facilitar la cria en aquest segon període.

Llegeix més...

Cal Sinen, el Centre de visitants de l'Estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell), va acollir el divendres 3 de maig l'assemblea anual del Gremi d'àrids, formigons i prefabricats de Lleida. L'alcaldessa d'Ivars, Montserrat Coma i l'alcalde de Vila-Sana, Joan Sangrà van saludar els assistents que van omplir l'auditori. En l'assemblea, el president del gremi, Josep Maria Pedra, va repassar l'actualitat del sector a les comarques de ponent. Un dels punts destacats va ser presentar el projecte per construir un mur per a orenetes de ribera al mateix estany d'Ivars-Vila-sana per iniciativa i amb la col·laboració del Gremi. Aquest es construirà els pròxims mesos per facilitar que aquestes aus puguin niar al pantà. El biòleg Joan Estrada, un dels principals coneixedors de l'estany, va ser l'encarregat de presentar les característiques d'aquest nou projecte.

Llegeix més...

El Gremi d’Àrids de Catalunya, amb la col·laboració d’altres gremis i associacions, van organitzar el 13 de març un acte de reconeixement a Sebastià Alegre. Aquest es va fer al restaurant El Principal de l’Eixample i va reunir a una cinquantena de persones. Alegre ha estat un home cabdal en el món dels àrids. Entre altres responsabilitats, va ser secretari de l’entitat des de l’any 2005 i que, entre d’altres, va ser president de la Federación de Áridos.

Llegeix més...

Més d'un centenar de professionals van omplir el dilluns 28 de gener l'auditori de Foment del Treball a Barcelona en la jornada «Tramitació electrònica del Pla de Labors Minera 2019», organitzada pel Gremi d'Àrids de Catalunya i el Col·legi d'Enginyers tècnics i de Grau de Mines i Energia de Catalunya-Balears. En una sessió conduïda per Joan Ignasi Navarro, degà d'aquest col·legi, hi han intervingut el cap del servei de Seguretat Minera de la Generalitat de Catalunya, Joan Carles Tarrasón i el responsable de l'Oficina de Gestió Empresarial (OGE) de Girona que han explicat el funcionament del sistema digital per presentar els plans de labors per via telemàtica. Les gestions digitals es poden fer a https://canalempresa.gencat.cat.

Llegeix més...

Hble. Sr. Josep Rull i Andreu
Departament de Territori

La llei de territori, una eina de país per al país
El creixement econòmic i la protecció del medi ambient no estan enfrontats. Són les dues cares de la mateixa moneda si és que es vol buscar i trobar la prosperitat a llarg termini...
  
Llegeix més...

Francesc Homs

Exconseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya

Polític i economista, diputat durant cinc legislatures i conseller d’Economia de la Generalitat entre el 2001 i el 2003, Francesc Homs (Barcelona, 1951) parla sense embuts sobre la “necessària reestructuració” de la indústria vinculada a la construcció i sobre el futur de la inversió pública.

Llegeix més...

Jaume Puig

Gerent del Gremi d'Àrids de Catalunya

El gerent del Gremi d’Àrids defensa en una entrevista a Europa Press que una cura constant de les infraestructures, així com l’ús de materials de primera qualitat en la seva construcció, reporten un benefici per a les arques de l’Estat, doncs "el que no es paga ara es pagarà més tard".

Llegeix més...