Notícies

Àrids Garcia premiats als premis Sustainable Development Award

Àrids Garcia de Llinars del Vallès (Vallès Oriental) ha estat la guanyadora dels premis Sustainable Development Award 2022 que es va entregar aquest dimecres 30 de novembre a Brussel·les (Bèlgica). L'empresa catalana va rebre el premi especial que atorgaven els 200 assistents a la gala que es va fer a la sala «La Madeleine» de la capital europea pel seu projecte de compromís amb la diversitat "Si hi ha pedrera, hi ha vida". Un total de 67 candidatures de 15 països optaven a les diferents categories d'aquests premis. A l'acte que va presidir el vicepresident del Parlament Europeu, Rainer Wieland, hi van assistir diversos eurodiputats i una delegació catalana de la qual formaven part l'alcalde de Llinars del Vallès, Martí Pujol; el primer tinent d'alcalde, Pere Grivé o una delegació del Gremi d'Àrids de Catalunya, encapçalada pel president, Alfons Porro; el secretari, Lluís Massó i el gerent, Jaume Puig. El guardó el van rebre Jordi i Carles Garcia, propietaris d'Àrids Garcia i Salvador Solà, responsable del projecte premiat.

La iniciativa "Si hi ha pedrera, hi ha vida" que ara ha rebut el reconeixement europeu és un projecte centrat en la nidificació, protecció i conservació dels ocells rupícoles en la zona de l'explotació de la seva pedrera de Llinars del Vallès. Allà s'hi han instal·lat 7 dispositius per a captar imatges, 18 caixes niu i s'han construït 5 nius en parets rocoses. Fruit d'aquest treball de diversos anys s'han vist néixer i desenvolupar-se 23 pollets de ducs, 39 pollets de xoriguer, 35 de merla blava, i al voltant de 300 pollets de roquerols i multitud d'espècies comunes diferents.

El projecte -que fa uns mesos ja va rebre un premi estatal- ha establert un rigorós protocol d'actuació per a la protecció i reproducció d'ocells rupícoles, fet amb col·laboració amb ornitòlegs locals, que adapta els mètodes de treball a la pedrera, per tal que la indústria extractiva i la naturalesa puguin conviure. L'empresa ha creat un grup estable integrat per tècnics ornitòlegs, personal de la pedrera i un responsable del projecte.

UN PREMI EUROPEU PER A UNA EMPRESA QUE CELEBRA 60 ANYS

Sustainable Development Award són els premis de referència del sector a escala europea. Els organitza l'Associació Europea d'Àrids – UPEG i volen posar en valor aquelles iniciatives del sector dels àrids en l'àmbit de la restauració, les bones pràctiques mediambientals, la seguretat i salut, el compromís social, la contribució econòmica, la comunicació i la biodiversitat.

El guardó ha recaigut en Àrids Garcia, empresa de matriu familiar especialista en la transformació industrial i fabricació d'àrids granítics sota criteris mediambientals, socials i de seguretat i salut. L'empresa celebra els seus 60 anys aquest 2022. En aquest més de mig segle ha desenvolupat una cultura empresarial centrada en l'enginyeria de les pedres, un alt compromís mediambiental centrat en la restauració de la pedrera, a contribuir a l'economia circular i en potenciar la biodiversitat en aquests espais.

UN RECONEIXEMENT A L'APOSTA DEL SECTOR DELS ÀRIDS PER LA SOSTENIBILITAT

El president del Gremi d'Àrids de Catalunya, Alfons Porro, es mostrava visiblement satisfet per aquest reconeixement, ja que és la «visualització a nivell europeu que el sector està fent una aposta per a la sostenibilitat». En aquest sentit, destacava la necessitat de disposar de matèries primeres de km. 0 com són els àrids i «de fer-ho amb excel·lència» apostant per la sostenibilitat, la biodiversitat...

➡️ D'INTERÈS

Web d'Ârids Garcia (clica aquí)
Web de 'Associació Europea d'Àrids – UPEG (clica aquí)