Notícies

Trobades pels nous fulls de rutes de matèries primeres català i estatal

El Gremi d’Àrids té un paper actiu en el procés d’elaboració dels fulls de rutes de matèries primes minerals, tant de Catalunya com de l’Estat. Entre desembre i gener s’han fet trobades amb els nous equips de la Conselleria de Territori de la Generalitat i amb la nova direcció de l’Institut Cartogràfic de Catalunya i s’ha participat en la presentació del nou full de ruta estatal que ha elaborat el Ministeri de Transició Ecològica i on el sector dels àrids hi ha tingut un paper actiu.

Els contactes amb l’equip del nou conseller, Juli Fernàndez; amb la subdirecció general de Mines que encapçala Eduard Vall i amb la nova directora Miriam Moysset, de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, han servit per posar sobre la taula la necessitat de disposar d'aquest document estratègic a nivell de país. En aquest sentit ja s’està activant l’equip tècnic que ha de liderar la redacció d’aquest pla que servirà per identificar els recursos minerals propis d'una manera més sostenible i maximitzi els beneficis econòmics i socials en tota tota la cadena de valor industrial.

En les trobades amb les diferents àrees del govern català, el Gremi també s’ha compromès a treballar conjuntament amb l’administració per temes com l’acumulació de materials en les lleres dels rius i rieres o en la defensa i protecció de les platges, on les empreses agremiades poden ser subministradores de materials de substitució.

PRESENTAT EL FULL DE RUTA ESTATAL

El Gremi, a través d’altres organitzacions estatals de les que forma part com ANEFA, ha participat en l’elaboració del nou Full de Ruta de la Gestió de Matèries Primes i Minerals. Aquest va ser aprovat pel Consell de Ministres a finals d’agost i es va presentar públicament en un acte al 25 de novembre. Jaume Puig, gerent del Gremi, va representar l’entitat en aquest acte presidit per la ministra Teresa Ribera.

L’objectiu del pla és reforçar l'autonomia estratègica de l’Estat, aprofitant els recursos autòctons, i la seguretat de proveïment de subministraments clau per a la transició energètica i el desenvolupament digital. En concret, el nou full de ruta dona prioritat a l'eficiència i l'economia circular i inclou fins a 46 mesures. Les crisis provocades per la COVID-19 i la guerra per la invasió d'Ucraïna per Rússia han exposat vulnerabilitats com la dependència del proveïment exterior i la fragilitat dels fluxos comercials internacionals, que obliguen a dissenyar un nou model de creixement i inversió en l'àmbit de les matèries primeres fonamentals.

➡️ D'INTERÈS

Web de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (clica aquí)
Vídeo de Presentació del nou Full de Ruta de la Gestió de Matèries Primeres i Minerals d'Espanya (clica aquí