Notícies

Catalunya celebra el Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat

Vuit pedreres i graveres d'arreu de Catalunya obren les portes a alumnes de primària i secundària de centres escolars i a veïns dels municipis del seu entorn, fent activitats com plantades d'arbres en zones on ja ha finalitzat l'activitat extractiva o visites guiades a les seves instal·lacions. Aquesta iniciativa se celebra en el marc del Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat, que serveix per donar a conèixer a la població -i en especial als escolars-, d'on s'extreuen els àrids, els seus usos, la protecció de la biodiversitat a les explotacions o com es fa la restauració a través d'una multitudinària plantada d'arbres.


Aquesta jornada, que enguany arriba a la catorzena edició se celebra al 24 de març, vol donar a conèixer com s'obtenen els àrids, el material de construcció més utilitzat del món (8 quilos de consum diari de pedra per cada habitant), mostrar com es fa la restauració de les pedreres i graveres i explicant aquelles accions que es fan per preservar la biodiversitat en aquestes zones. La iniciativa, promoguda per les activitats extractives, té per objectiu mostrar i conscienciar a la població, i en especials als joves,com es fan els processos de restauració del medi natural i els beneficis de la protecció de la biodiversitat.

En aquests dies d'activitats a la pedrera o gravera, els estudiants poden conèixer el cicle complet de la producció d'àrids, que es completa amb la restauració de les zones explotades i la recuperació de la biodiversitat autòctona. Aquesta activitat permet saber que objectes tan comuns com el paper, la ceràmica, la pasta de dents, la sola de goma de les sabates o els automòbils -entre molts altres- contenen roques i minerals industrials com a matèria primera. També poden conèixer altres curiositats com que els animals, les plantes i els humans ens alimentem de minerals, com per exemple el calci, ja que els àrids són el segon element més consumit per l'home després de l'aigua.

Les empreses explotacions participants en l'edició 2023 són:

NP Gremi Arids Dia Arbres Arids Biodiversitat val 2 
El Gremi d'Àrids de Catalunya, com a promotor d'aquesta iniciativa a Catalunya, ha fet arribar a les empreses participants el llibre «Petita Història dels Àrids» amb il·lustracions de Pilarín Bayés. Aquest llibre infantil apropa a la quitxalla al món dels àrids i acaba d'arribar a la seva setena edició.

El XIV Dia dels Arbres i els Àrids se celebra el 24 de març. Tot i això, hi ha activitats que se celebren tant abans com després d'aquesta data. A més de les activitats per a escolars, A més del Gremi d'Àrids de Catalunya, la resta d'associacions de fabricants d'àrids de l'Estat (ANEFA, ARIVAL ARIGAL, Euskal Árido), agrupades a la Federación de Áridos (FdA) també promouen activitats.

➡️ D'INTERÈS

Nota de premsa (clica aquí)