Notícies

Queixes pel mètode que l'ACA fixa per reduir el consum d'aigua

Empreses associades han començat a fer consultes al Gremi d’Àrids sobre les afectacions que té en la seva activitat les limitacions de consum d’aigua que s’ha decretat en moltes zones del país després d’entrar en fase d’excepcionalitat per sequera. El Gremi, a través de PIMEC i Foment del Treball, s’ha queixat dels mètodes de càlcul que utilitza l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Jaume Puig, gerent del Gremi i president de la Comissió de Sostenibilitat de PIMEC, explicava aquest dilluns al programa "Catalunya Migdia" de Catalunya Ràdio, que el mètode que està fent servir l’ACA valorar si les empreses estan reduint o no el consum és erroni i recomanen als associats que recorrin les sancions que els puguin arribar. Fins ara, aquesta agència de l’administració catalana ha notificat una vintena de sancions. En tots els casos, són sancions corresponents a l'estiu de l'any passat, quan encara estàvem en excepcionalitat, i la indústria havia de rebaixar en un 15% el seu consum d'aigua.

FER ELS CÀLCULS UTILITZANT LES DADES DEL PERÍODE DE PANDÈMIA

Segons les patronals, per saber si les empreses compleixen amb les restriccions, l'ACA està comparant els consums actuals amb els del període de la Covid, quan la producció de les indústries estava sota mínims. Per Puig, el mètode emprat per l’ACA és erroni i ha esvarat a les empreses perquè agafen el còmput amb el període Covid a l'hora de fer les mitjanes quan ja s’havia reduït el consum fa que el càlcul no es faci sobre unes dades de consum d’aigua normalitzades. Puig considera que si això no es modifica l'única solució que tindran les fàbriques és reduir produccions.

El Comitè Tècnic del Gremi d’Àrids de Catalunya està fent reunions des de fa mesos per donar eines a les empreses per poder continuar amb la producció i en les properes setmanes demanarà canvis en els criteris aplicats per l’ACA.

Les multes per consums per sobre dels permesos en saquera poden arribar als 150.000 euros. El valor de les sancions varia segons la fase de restriccions. En excepcionalitat, són 30 cèntims per cada metre cúbic de més que s'hagi gastat. En emergència, ja en són 60.

➡️ D'INTERÈS

Informació a la web de Catalunya Ràdio (minut 27) (clica aquí)