Gremi d'Àrids de Catalunya

Rambla Catalunya 127, 3r.
08008 - Barcelona
T. 93 415 64 83
e-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 

 

Caiguda de l'obra pública, economia circular i transparència, eixos d'una Assemblea multitudinària

assemblea-2017

La manca de recuperació de les inversions en obra pública i l'aposta del sector arider pels principis i valors de l'Economia Circular van centrar el debat de l'Assemblea anual del Gremi el passat 16 de juny a Barcelona. Un acte multitudinari -amb l'Auditori de la Pedrera a vessar- que va comptar amb la cloenda del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que no es va estar de recordar que "els àrids són un sector estratègic de país".
En el tradicional repàs a les actuacions dutes a termes durant el darrer exercici, tant el president Alfons Porro com el gerent Jaume Puig van recordar que el sector continua en situació de mínims després d'una crisi que es perllonga ja durant 10 anys. Tot i la incipient recuperació en la construcció d'habitatges, la falta d'inversió en infraestructures per part de les administracions públiques llasten la tornada a nivells d'activitat raonables. La mala notícia, exposada per Josep Ramon Fontana de l'ITEC és que "es preveu una caiguda de la producció d'un 5,1% al 2017". La bona és que coincidint amb l'entrada del nou cicle electoral, els ajuntaments -un dels principals clients de les empreses arideres- han reduït notablement el seu deute i estan en condicions de tornar a invertir en obra pública, fet que augura una remuntada del sector.
També es va abordar el compromís de les empreses agremiades amb l'Economia Circular, que té en l'objectiu de reciclar el 75% de la runa un dels seus objectius més ambiciosos. El Decret sobre àrids reciclats de la Generalitat, d'altra banda, estableix que totes les obres hagin de fer servir almenys un 5% d'aquest producte.
Per últim, es va constatar el sorgiment de moviments veïnals contra l'activitat de les pedreres a algunes poblacions catalanes, una situació que el Gremi i els seus afiliats volen combatre mitjançant polítiques de transparència i de suport a la biodiversitat. Unes línies de treball que van merèixer el reconeixement tant del conseller Rull, com de la Directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, i que va exposar amb detall la ponència de Raúl de Tapia.
Els assembleistes també van ser informats que Barcelona hostatjarà la Trobada GAIN i l'Assemblea de la UEPG, tots dos actes al maig de 2018.

Podeu consultar la presentació que va fer durant l'Assemblea el gerent del Gremi, Jaume Puig, en aquest enllaç, així com les ponències de Josep Ramon Fontana (feu clic aquí) i Raul de Tapia (aquí). També podeu veure la vídeo memòria resum de les activitats del Gremi el 2016 i 2017 aquí.


Els agremiats omplen una Assemblea marcada per la falta d’obra pública

noti-assemblea-2016

El passat 10 de juny, l'auditori de La Pedrera (Casa Milà) de Barcelona va acollir l'Assemblea anual del Gremi 2016, que va comptar amb una alta participació per part de les empreses agremiades i de representants del sector. Durant l'acte, es va debatre el full de ruta del sector dels àrids, es van aprovar els pressupostos de l'entitat, així com la Memòria d'Activitats.

Enguany, en representació de la Generalitat de Catalunya va assistir a l'Assemblea el conseller d'Empresa i Coneixement, l'Hble. Jordi Baiget, que va ser rebut en nom de totes les empreses del sector pel president del Gremi, el Sr. Alfons Porro. A més, van clausurar la trobada sectorial la Sra. Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental, i el Sr. Pere Palacín, director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial.

D'altra banda, el Sr. Jesús Ortiz, actual president de la UEPG, va oferir una conferència sobre el sector dels àrids a Europa i les perspectives de futur. Pel que fa a l'estat del sector, durant l'Assemblea es va constar que la producció del sector va créixer per primera vagada en tota la crisis durant el 2015, però, malauradament, ha tornat a caure en aquest 2016; es va fer èmfasi en la necessitat d'impulsar la construcció d'infraestructures, per fer-ne els manteniments necessaris, fer créixer el teixit empresarial i afavorir la creació de llocs de treball en pro del desenvolupament del País.

També podeu consultar la presentació que va fer durant l'Assemblea el gerent del Gremi, el Sr. Jaume Puig, en aquest enllaç, i la que va ser el Sr. Joan Ignasi Navarro, president del Comitè Tècnic de l'entitat, fent click aquí.


Assistència massiva de socis a l'Assemblea 2015

assemblea2015

El passat 5 de juny es va celebrar l'Assemblea anual del Gremi d’Àrids de Catalunya amb una alta participació de les empreses agremiades. Durant l'acte, es va aprovar una reforma dels estatuts gremials que permetrà asociar-se a empreses vinculades al sector, com les de perforació i voladures.

A l'Assemblea de 2015, van assistir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Sant Vila, i el director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya. També, el Dr. Oriol Amat, conseller de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra. Podeu consultar la presentació de la ponència que va oferir a l'auditori sota el títol 'Perspectives econòmiques i claus de futur' en aquest enllaç.

També podeu consultar la presentació que va fer durant l'Assemblea el gerent del Gremi, Jaume Puig, en aquest enllaç.

Per veure l'Assemblea 2015 en vídeo, accediu al nostre canal de Youtube.


Els agremiats elegeixen Alfons Porro nou president

porroipelegri-web

El centenar llarg de socis participants a l’Assemblea anual del Gremi d’Àrids de Catalunya ha elegit l’empresari Alfons Porro nou president de l’entitat. Porro, l’elecció del qual ha estat per unanimitat, relleva en la presidència del Gremi Joaquim Roca, que ha estat al capdavant de l’organització els darrers 8 anys.

Alfons Porro, nascut a Palamós el 1960, és llicenciat en Econòmiques per la UAB, i MBA per EADA. Professionalment, exerceix com a conseller delegat del Grup Martorell i de Prefabricats la Selva. El nou president és també membre de Junta Directiva de Foment del Treball.

A la seva primera al•locució com a president, Porro ha emplaçat els agremiats a “incidir en el missatges als Poders Politics sobre la necessitat del sector de la construcció per sortir de la crisis, crear riquesa i llocs de treball”. També ha fet una crida a “reflexionar sobre les politiques comercials individuals adoptades fins ara per poder fer front a una situació que s’ha demostrat mes estructural que conjuntural” i ha conclòs assegurant que “només amb un Gremi fort com a interlocutor de nivell amb les administracions es podrà aconseguir els objectius que es persegueixen”.


L’Assemblea General del 10 de juny elegirà nou president 

convocatoriaassembleaweb

L’Assemblea General Ordinària 2014 del Gremi d’Àrids de Catalunya, que tindrà lloc el dimarts 10 de juny a l’auditori de La Pedrera (Casa Milà), elegirà el nou president de l’entitat. Joaquim Roca, que amb dos mandats consecutius ha assumit durant vuit anys la presidència del Gremi, cedirà les regnes al candidat que els agremiats elegeixin en la votació que faran en el curs de l’Assemblea.


Jornada 12 de maig "Temps diferents,noves infraestructures"

XMM 3470

En els darrers anys, el conjunt d’empreses relacionades amb el món de les infraestructures a casa nostra hem hagut d’adaptar-nos, de forma ràpida, a molts canvis per tal d’afrontar una situació de crisi que ha estat més llarga i profunda del que tots podíem esperar.

Els professionals i les empreses ens hem hagut de moure per trobar oportunitats de negoci, i en alguns casos, definir noves línies de treball per tal de trobar escletxes per on plantar cara a la crisi. La internacionalització i els nous sistemes de finançament són actualment els grans cavalls de batalla del sector. El paradigma de les nostres empreses ha canviat radicalment.

Les entitats Constcat, Gremi d’Àrids i Asinca hem considerat imprescindible unir les nostres forces per convocar una jornada de treball i reflexió que obri un nou camí de col•laboració que sens dubte ens farà guanyar força i competitivitat.

pdf Veure el PDF


El conseller Puig es compromet a seguir reformant les lleis per facilitar la recuperació del sector

XMM 3470

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha estat l'encarregat de cloure l'Assemblea 2013 del Gremi d'Àrids de Catalunya amb un extens discurs sobre l'actual context econòmic. Puig ha assegurat que "el país està exportant més que mai", i que "Catalunya està guanyant competitivitat i mercats, i està sent líder a Europa en la captació d'inversió estrangera".


Ariders catalans i espanyols s'uneixen a Càceres per reclamar més suport per part de l'Administració

III Congrés Estatal d'Àrids

Mig miler d’empresaris del sector extractiu i una seixantena de representants polítics de les diferents comunitats han participat, del 4 al 6 d’octubre, en el III Congrés Estatal d’Àrids, la gran cita triennal del sector extractiu que en aquesta edició s’ha celebrat a la ciutat extremenya de Càceres.


Visita a les obres d'ampliació del Port de Barcelona

Visita obres Port

La Junta Directiva del Gremi d’Àrids de Catalunya organitza una visita a les obres de la flamant terminal BEST que la multinacional xinesa Hutchison està construint al Port de Barcelona. L’ampliació del Port ha implicat la gestió i aprofitament de 4,6 milions de tones d’àrids, de les quals 3,7 milions de tones procedents d’àrid reciclat.


Presumpte delicte ambiental i contra la competència en les obres de l’A-27

Obres A27

El Gremi d’Àrids de Catalunya estudia demandar Foment i FCC per pràctiques abusives i contra la competència, davant la concessió d’un permís sense precedents per extreure mig milió de tones d’àrids de forma incontrolada a l’Alt Camp i la Conca de Barberà.

Més notícies