Les delegacions territorials del Gremi d'Àrids s'han reunit per fer seguiment de com està afectant la crisi provocada per la Covid-19 a les diferents demarcacions. Aquestes han servit per analitzar la situació actual en cada província, garantir l'operativa per a la distribució d'EPI a les empreses o per fixar posició sobre mesures que haurien d'implementar les diferents administracions per salvar empreses i recuperar l'activitat econòmica. L'objectiu d'aquestes trobades és conèixer de primera mà l'estat real del sector arider i rebre les aportacions de les empreses agremiades.

La caiguda de l'activitat en cada una de les demarcacions, les polítiques que segueixen en cada territori ajuntaments o diputacions amb l'obra pública o l'opció de recuperació temporal d'avals de restauració, i reducció dels terminis de garantia van ser altres aspectes tractats en aquestes trobades que han tingut molta participació.

El dilluns 11 de maig es van fer les trobades dels Gremis de Lleida i Tarragona que van ser presidides, per Josep Maria Pedra i Francesc Leon, respectivament. El 14 de maig es van fer les trobades d'agremiats de Girona i Barcelona. Aquestes van comptar amb el president del Gremi d'Àrids de Catalunya, Alfons Porro que va estar acompanyat dels vicepresidents, Jordi Torra, en el cas de Girona i Ramon Torrescasana en la de la demarcació de Barcelona.

Aquestes trobades i assemblees territorials es fan anualment en el segon trimestre de l'any i són un punt de trobada de totes les empreses del sector. Enguany però s'han fet per videoconferència per evitar la mobilitat. No es descarta poder-ne fer més aviat per tal de seguir l'evolució del sector en l'actual context d'emergència.

Davant dels efectes que la Covid-19 està tenint en l'economia del país, la Generalitat de Catalunya ha aprovat mesures urgents en matèria d'urbanisme, fiances i ambientals amb l'objectiu és reactivar l'economia. A proposta del Gremi d'Àrids de Catalunya, el Govern ha aprovat el Decret 18/2020 (clica aquí) que permet a les empreses demanar la devolució del 75% de les fiances dipositades per garantir les restauracions de les activitats extractives, que ja estenguin acabades i en període de garantia. La Direcció General de Qualitat Ambiental ha pres aquesta mesura en suport de les empreses del sector després d'un diàleg tècnic sobre com habilitar la mesura.

Amb l'entrada en vigor d'aquest decret, un cop s'efectuï l'acceptació de les obres de restauració per activitats extractives, el titular de l'activitat podrà sol·licitar la devolució del 75% de l'import dels conceptes de la fiança per moviment de terres i resta de tasques relacionades amb les restauracions integrals que el sector sempre fa dels espais afectats.

Es modifica, així, l'apartat 5 de l'article 8 de la Llei 12/1981, de 24 de desembre, per la qual s'estableixen normes addicionals de protecció dels espais afectats per activitats extractives, el qual establia que calia esperar un mínim de 3 anys per a la devolució de la fiança, màxima de cinc anys, passant, ara, a ser immediata si l'obra s'ha executat correctament segons el Pla de Restauració previst.

Aquesta norma és d'aplicació a totes les activitats extractives, i en aquests moments hi ha 107 casos de zones ja restaurades pels agremiats que estan en aquesta situació. A petició de l'empresa titular, la Direcció General de Qualitat Ambiental s'ha compromès a fer un tràmit ràpid per tal que la Caixa General de Dipòsits retorni el 75% de les partides pressupostades al Pla de Restauració, reservant-se només les partides econòmiques corresponents a la reforestació final de la superfície.

ALTRES CANVIS QUE NO REQUEREIXEN TRÀMIT NORMATIU 

El Gremi també ha estat negociant altres aspectes amb la Sra. Mercè Rius, Directora General de Qualitat Ambiental de Departament de Territori i Sostenibilitat, que no requereixen un tràmit normatiu addicional. L'objectiu de tot aquest paquet de mesures és que la Generalitat sigui el màxim de diligent en el retorn dels diners, ja que l'objectiu és donar liquiditat a les empreses del sector durant aquest període de crisis aguda.

Les mesures satisfan les demandes del sector davant la gravetat de la situació actual. La Junta directiva agraeix públicament a la Generalitat «la bona predisposició a donar suport al sector» i la insta a «tramitar amb agilitat tots els canvis normatius i procedimentals necessaris».

Els serveis tècnics i administratius del Gremi estan a la disposició dels associats per aclarir consultes i dubtes de les diferents empreses (clica aquíi).

Foto. Àrids Garcia

El Gremi d'Àrids de Catalunya ha repartit aquest dimarts 14 d'abril més de 14.000 mascaretes, 500 litres gel desinfectant i 1.500 guants per garantir la seguretat dels treballadors a les més de 130 empreses associades. Segons la normativa del govern espanyol amb l'actual estat d'alarma, les empreses del sector poden reprendre l'activitat, després d'una aturada de 15 dies a causa de la pandèmia del Covid-19. Des de fa setmanes, el Gremi havia fet gestions perquè aquests Equips de Protecció Individual (EPI) poguessin estar disponibles quan s'autoritzés tornar a la producció. 

Després de llargues negociacions a causa de l'alta demanda d'aquest material de protecció, el carregament va arribar dissabte a l'aeroport de Saragossa des de la Xina. Aquest dimarts s'ha distribuït en diferents punts de recollida de les demarcacions territorials. A Barcelona s'ha fet a la seu del Gremi, a Girona a la seu de la Cambra de Comerç, a Lleida al local Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL) i Tarragona a la seu de Cantera Lázaro al Vendrell.

La setmana anterior, el Gremi ja havia repartit material. Algunes explotacions però no van aturar-se en ser subministradors de serveis essencials com el sector agrari, l'industrial, el siderúrgic, el farmacèutic... També van poder mantenir activitat aquelles que treballaven en obres considerades d'urgència com les actuacions per reparar els desperfectes del temporal Glòria.

El Gremi d'Àrids de Catalunya ha tingut un paper molt actiu en la crisi de la pandèmia del Covid-19. Ha estat un agent important com a veu del sector en organitzacions patronals i també associacions estatals i internacionals. La junta directiva del Gremi ha fet reunions periòdiques telemàtiques per a fer seguiment de l'evolució de la situació i ha mantingut contactes amb les autoritats catalanes i espanyoles.

El Gremi d’Àrids de Catalunya sol·licita mesures de xoc a totes les administracions davant de la important caiguda de l’activitat a causa de la Covid-19. L’associació, que agrupa el 90% de les empreses del sector, demana una reactivació immediata de l’obra pública i un Pla d’Infraestructures Verdes a tots els nivells d’administració, per a poder recuperar progressivament l’activitat i absorbir part de l’atur, atès que el sector pot complir perfectament les mesures sanitàries en l’àmbit laboral.

Aquest seria un sistema de creació ràpida de llocs de treball a curt termini, i així poder absorbir part de l’atur provocat per la pandèmia en el sector turístic i de serveis. Aquest Pla de Xoc es sol·licita, després que una enquesta realitzada la setmana passada entre les empreses del sector, detecti una caiguda de l’activitat de més del 45%. En referència a l’estat d’ànim, només una tercera part de les indústries tenen clara la seva viabilitat després dels efectes que la pandèmia ha provocat en la seva activitat econòmica en el cas que aquesta situació s’allargui molt.

Actualment s’està treballant al 45,11% respecte a l’activitat que es preveia, segons les dades obtingudes per aquesta enquesta realitzada des de la Federació d’Àrids (FdA) a nivell estatal. Aquesta setmana però els primers indicadors de producció són positius perquè moltes de les obres parades ja tornen a estar en funcionament. Segons dades del Gremi de Constructors la reactivació a dia d’avui ja està al 80%. El problema pot ser un canvi de tendència a la baixa en breu, atès que hi ha hagut una parada de la contractació administrativa de noves obres per part de les Administracions Públiques durant quasi 2 mesos. Actualment el nivell d’ofertes del mercat és molt baix, segons dades d’ASINCA, fet que fa preveure una aturada molt més important en poques setmanes si no es prenen mesures dinamitzadores.

Segons les dades de l’enquesta de la Federació d’Àrids (FdA), el sector productor de matèries primeres minerals està fent un ús racional i responsables dels expedients de regulació d’ocupació, esperant poder recuperar els nivells d’ocupació anteriors a la crisi sanitària. Tot i això, el 57% de les empreses admet que les seves plantilles disminuiran. Més del 60% de les empreses tenen dubtes de la seva continuïtat si aquesta situació s’allarga.

estadistica

ATURAR LA MOROSITAT I COMPLIR ELS TERMINIS DE PAGAMENT
D’altra banda, des del Gremi d’Àrids de Catalunya i la Plataforma multisectorial Contra la Morositat (PmCM) es considera clau per superar aquest important sotrac que es compleixin els terminis de pagament que, segons dades del Banc d’Espanya, en el sector de la construcció eren de 116 dies a finals del 2019. La temença és que aquests terminis es puguin acabar allargant fins als 200 dies, i que això comprometi la tresoreria de les empreses. El termini màxim de pagament per llei és de 60 dies. També es demana als governs que les mesures de suport no passin únicament per avalar crèdits, sinó també pel pagament de les factures pendents de les adjudicacions públiques, i la possibilitat d’ajornament del pagament d’impostos.
El sector fa un clam a les administracions públiques per desencallar la contractació d’obres, especialment en l’àmbit de l’administració local. Aquestes tramitacions porten setmanes aturades, i això provocarà en breu una aturada total de l’activitat quan s’acabin d’executar les obres que estan actualment en curs.

UN PLA DE XOC PER REACTIVAR L’ECONOMIA, ABSORBIR ATUR I UNA APOSTA PER LA CONSTRUCCIÓ VERDA

Davant d’aquesta situació, el Gremi demana un Pla de xoc que farà arribar a totes les administracions (Generalitat, Diputacions, ajuntaments i Govern central). Sol·licita una reactivació immediata de l’obra pública, especialment les que estan innecessàriament aturades, que evitin les demores i dilacions que s’han produït els darrers anys per aspectes com haver de treballar amb pressupostos públics prorrogats. També es fa un incís especial per aquelles administracions, com els ajuntaments i diputacions que, tot i tenir romanents, no poden actuar perquè els seus comptes estan retinguts a causa de l’estabilitat pressupostaria.

També es proposa un Pla Estatal de Construcció Verda per encarar aquelles infraestructures relacionades amb l'Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible. Aquest Pla, en el qual s'està treballant intensament, aposta per actuar en aspectes de sostenibilitat com la gestió de l'aigua (regulació, distribució, reducció de pèrdues…), mobilitat sostenible (actuació a la xarxa de trens de rodalies, aparcaments dissuasius…), infraestructures d'economia circular (punts verds, estacions de transferència, plantes de tractament…) o urbanisme inclusiu (soterrament de vies de tren, actuacions en carrers amb gran densitat de circulació…), entre molts d'altres.

El compromís del sector amb l’obra pública s’ha materialitzat en l’actual fase d’estat d’alarma de la Covid-19. Es van considerar obres d’urgència algunes de les actuacions més importants dels desperfectes causats pel temporal Glòria is’ha treballat per poder actuar i acabar algunes infraestructures que es consideren claus. Des de la Confederació Catalana de la Construcció s’ha treballat conjuntament en una bateria de proposta que permeti no només preservar els llocs de treball del sector, sinó també per absorbir una de l’atur que està generant el sector turístic i de serveis, recuperant part dels treballadors perduts durant la crisi financera.

➡️ D'INTERÈS
Nota de premsa del Gremi d'Àrids sobre la situació després de la crisi de la Covid-19 (llegeix aquí)

El president de China Aggregates Association, Mr Hu, ha enviat una carta de suport al Gremi d’Àrids de Catalunya davant la situació que viu el país per la pandèmia del Covid-19. Un cop el gegant asiàtic ha aconseguit frenar l’evolució del coronavirus al seu país, Hu expressa les «sinceres preocupacions» per les notícies que els arriben des d’Europa i ofereix el suport de l’associació d’àrids de la Xina «davant d’aquest moment difícil».

El president dels ariders xinesos se solidaritza amb els afectats per la pandèmia, «especialment amb els treballadors sanitaris que arrisquen les seves vides en el front». També desitja que la pandèmia «es contingui al més aviat possible» i parla del Covid-19 com un «enemic comú». L’objectiu ha de ser, segons diu Hu, «superar aquesta dificultat» i «tornar a la normalitat». A la missiva valora l’amistat creada entre l’associació Xina i el Gremi d'Àrids de Catalunya.

Propers esdeveniments