Notícies

El Gremi col·labora en el nou museu geològic a l'aire lliure de Tremp

El Pirineus Geological Open Museum (PGOM) ja és realitat. Es tracta d'un museu geològic a l'aire lliure, ubicat a Tremp (Pallars Jussà), que vol apropar a la ciutadania conceptes bàsics sobre la geologia, amb especial atenció a la pròpia del Pirineu, i sobre l'evolució de la Terra i de la vida. El Gremi d'Àrids de Catalunya ha col·laborat en tirar endavant aquest projecte que presenta monòlits de diverses de les roques més representatives dels Pirineus. 


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet va presidir, conjuntament amb l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, la inauguració el dissabte 11 de gener en un acte que va comptar amb la presència del president del Gremi, Alfons Porro, el president de l'Associació Provincial de Fabricants d'Àrids, Prefabricats i Formigons de Lleida, Josep Maria Pedra i del gerent del gremi, Jaume Puig, així diversos agremiats de les empreses de la zona, com Miquel Rius, Promsa o Cervós.

UN PROJECTE DE L'INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA AMB LA PARTICIPACIÓ D'ALTRES AGENTS COM EL GREMI

El museu és fruit de la col·laboració entre l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) – que té una subseu a Tremp –, l'Ajuntament de Tremp, el Gremi d'Àrids i altres ajuntaments i particulars, que han cedit les roques que s'hi exposen.

El projecte constructiu ha anat a càrrec de l'empresa Àrids i Formigons Cervós, i ha consistit en la urbanització d'una avinguda i d'un parc proper. Les obres del PGOM van començar durant el 2019 i han tingut un cost de prop de 235.000 euros El museu s'estructura en tres àmbits: el Jardí de les Roques, l'avinguda dels Temps Geològics i el Far.

El Jardí de les Roques s'ubica al Parc del Barranc del Joncar i exposa 13 blocs representatius de roques dels Pirineus corresponents a períodes geològics concrets, com ara columnes de basalt, pissarra o diversos tipus de roca calcària. Cada bloc disposa d'un faristol amb la seva informació bàsica. Aquest és el segon Jardí de Roques existent a Catalunya. El primer es troba al Parc Natural de l'Alt Pirineu, concretament a Rubió.

Per la seva banda, a l'avinguda dels Temps Geològics s'ha habilitat al Passeig Pompeu Fabra i reprodueix, mitjançant paviment de diferents colors, la Taula Internacional dels Temps Geològics. Aquesta taula és el marc de referència de les Ciències de la Terra en el qual s'inscriu i s'explica l'evolució del planeta. Combina una escala numèrica per mesurar l'edat de la Terra en milions d'anys i una escala en unitats de temps relatives que permet dividir aquesta edat en eons, com l'Arqueà, o en períodes, com el Cretàcic o el Juràssic, fins a l'actualitat.

Finalment, el Far és una torre de 6 metres d'alçada i amb il·luminació nocturna, fabricada en acer, amb tres gabions o caixes enreixades omplertes de pedra seca. Se situa a la confluència entre el Jardí de les Roques i l'avinguda dels Temps Geològics, com a fita que uneix aquests dos espais.

Des del Gremi d'Àrids es valora molt positivament la creació d'aquest museu a l'aire lliure, ja que serveix per donar a conèixer la importància i la diversitat de les matèries minerals extretes de la terra i l'evolució que aquestes han tingut al llarg de la història i es considera clau per fer pedagogia perquè la població entengui la importància dels àrids. 

➡️ D'INTERÈS

Informació des del portal web de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (clica aquí)