Notícies

Reunió anual del Consell Assessor d'Àrids de Catalunya

El Consell Assessor d'Àrids de Catalunya (CAAC) va celebrar el 6 de novembre de 2020 la seva reunió anual, que habitualment té lloc el mes de juny. Aquest fòrum oficial de la Generalitat, creat el 2004, promou i fomenta la transparència de gestió en el sector dels àrids, i té per objectiu planificar el correcte subministrament de matèries primeres al sector de la construcció a Catalunya. Hi participen tots els departaments implicats de l'administració i agents de diversos grups d'interès, entre ells el Gremi d'Àrids de Catalunya. Segons les dades facilitades a partir dels plans de labors mineres del 2020, la producció de mineria a cel obert realitzada a Catalunya pel 2019 va ser de 30,4 MT, experimentant un lleuger creixement respecte a l'any anterior, on la producció va ser de 29,6 MT.La previsió pel 2020 seria inicialment de tancar l'any amb un creixement de producció moderat, seguint la tendència iniciada fa tres anys, un cop superat el gran sotrac de la crisi econòmica. Tanmateix, una de les principals incògnites és saber si aquesta tímida tendència a l'alça es podrà mantenir el 2020 en un any on l'economia ha patit una frenada severa a causa de la Covid-19. D'aquestes 30,4 MT previstes, un 67% correspon directament a la producció d'àrids, un 24% a matèria prima per a la producció de ciment i el 9% restant es destina a altres materials com argiles o roques ornamentals.

Gremi arids Pla de Labors gràfic 10000

A partir de les dades facilitades per la Generalitat, a Catalunya hi havia 423 explotacions legalment actives, 25 menys que l'any anterior. El sector donava ocupació a 2.512 treballadors, una mica inferior a l'exercici anterior. El sector ha restaurat 115 hectàrees addicionals de terrenys destinats a l'extracció, superant la xifra de les 5.000 hectàrees restaurades des de l'aplicació de la Llei 12/1981. Pel que fa a les vendes previstes aquestes estava previst que fossin de 113,7 MEUR per sota dels 129,4 MEUR de l'exercici anterior.

El Gremi d'Àrids de Catalunya va estar representant a la reunió amb el seu president, Alfons Porro i el seu gerent, Jaume Puig.

Gremi arids Pla de Labors gràfic 2500

➡️ D'INTERÈS

Dades des del díptic informatiu resum de l'activitat 2020 del Gremi d'Àrids de Catalunya (clica aquí)