Notícies

Adhesió del Gremi a la plataforma País Rural

El Gremi d'Àrids de Catalunya s'ha adherit a la plataforma País Rural, una associació que agrupa ajuntaments i activitats econòmiques del territori, que reclama que es puguin definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura amb més autonomia per part de la gent que realment hi viu. La Junta Directiva del Gremi va aprovar-ne l'adhesió entenent que la correcta gestió sostenible de l'explotació dels recursos naturals, que els agremiats del sector desenvolupen, estan situades en entorns rurals, fixen població i donen llocs de treball estables i de qualitat. Mentre que per una altra banda, sembla que moltes vegades es legisla a l'esquena a la realitat d'aquest territori, sense escoltar massa la seva gent, ni als ajuntaments o als actors econòmics que hi treballem. El gerent del Gremi, Jaume Puig, ja va participar el dissabte 22 de maig a la reunió de la junta de País RuRal, que es va fer a la Vall de Boí.


L'objectiu de País Rural és acabar amb els greuges, el desequilibri territorial i el despoblament rural. Entre d'altres defensa un País on es pugui gaudir dels mateixos serveis (públic i privats) en tots els municipis i arreu del territori, sense greuges. En la reunió de la Vall de Boí es va adoptar un decàleg d'aspiracions, compromisos i demandes del món rural, que serà presentat al nou Govern de la Generalitat i a tots els grups parlamentaris.

El procés de creació de l'Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya, el juliol de l'any passat, va ser el desencadenant de la constitució d'aquesta nova plataforma. Aquest es va presentar públicament el juliol de 2020 a Montblanc i està presidit per Josep Maria Vila d'Abadal. Tot i tenir aquesta Llei la missió de liderar la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l'estudi del medi natural, moltes institucions del territori – des d'administracions i associacions, fins als sectors econòmics que operen al territori – es van sentir apartats del debat. A partir d'aquest fet, s'ha anat articulat aquest nou moviment en el qual el Gremi d'Àrids de Catalunya s'hi ha adherit.