Notícies

Primeres reunions del Gremi amb el nou Govern de la Generalitat

El Gremi d'Àrids de Catalunya ha iniciat contactes institucionals amb el nou Govern de la Generalitat, amb l'objectiu de mantenir una relació fluida amb el nou executiu en defensa dels interessos del sector i del país. Fruit de la nova estructura de repartiment de competències al nou Govern, el Gremi establirà relació preferent amb 3 conselleries: Empresa i Treball (per a temes de mineria i laborals), Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (per qüestions ambientals i d'economia circular) i Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori (amb relació als temes urbanístics i de demanda de materials).

El Gremi ha engegat les trobades amb el secretari general de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, amb els nous responsables de Medi Ambient, David Mascort, Anna Barnadas i Antoni Ferran, i amb el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire. Les trobades institucionals continuaran les pròximes setmanes.

La reunió amb Ricard Font es va fer el 29 de juny a la seu de la conselleria. El president del Gremi d'Àrids, Alfons Porro i una representació de la Junta Directiva, van analitzar amb el número 2 de la vicepresidència de la Generalitat aspectes com la disponibilitat de matèries primeres pels diferents projectes d'infraestructures previstos a Catalunya, les reserves disponibles i la proximitat respecte als centres de consum o la millora d'aspectes en la tramitació administrativa relacionats amb aquest departament. El secretari general, que serà el president del Consell Assessor d'Àrids (CAAC), també van parlar de la millora del funcionament d'aquest òrgan i es van accelerar els treballs per la posada en funcionament dels diferents grups de treball amb l'objectiu que el plenari es pugui reunir el setembre o l'octubre.

18d994e4 0bf8 4385 8bfe 181b20835071

La reunió amb els nous responsable de la conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, va tenir lloc el 14 juliol. A la trobada hi varen participar David Mascort, que n'és el secretari general, Anna Barnadas, secretària d'Acció Climàtica, i Antoni Ferran, director de Polítiques Ambientals i Medi Natural. D'entre altres temes s'hi varen repassar les polítiques de restitució del sector i totes les acciones que el gremi ha estat fent els darrers anys en temes de suport a la biodiversitat. Una de les conclusions és que caldrà renovar el conveni de col·laboració entre el Departament i el Gremi per a la col·laboració sectorial amb les espècies protegides, que ha estat un èxit amb aus com l'àguila cuabarrada o l'esparver cendrós, estudiar sistemes de restauració alternatius que aportin el màxim de valor a les zones explotades, i potenciar la denúncia de pràctiques il·legals com els abocaments incontrolats de terres a finques rústiques.

12 David Mascort

La reunió amb el nou director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, es va fer el 28 de juliol a la seu del Gremi. Peraire i membres de la Junta Directiva, encapçalats pel president, van abordar aspectes relacionats amb les polítiques de reciclatge del sector, el foment de l'àrid reciclat o l'aposta que fa el gremi per l'economia circular. Entre d'altres es van posar sobre la taula diferents exemples europeus de com s'ha aplicat l'ordre de l'àrid reciclat que en el cas de Catalunya es xifra en un el 5% en les diferents obres i sobre el qual s'està debatent sobre el seu sistema d'aplicació.

unnamed 2