Els Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a Girona i el Gremi d'Àrids han sol·licitat una sessió del Consell Assessor d'Àrids de Catalunya (CAAC) específica per a la demarcació, per analitzar la producció i consum d'àrids, la disponibilitat de reserves de materials i l'evolució de la restauració de les activitats extractives a les comarques de Girona. La proposta es va acordar amb la directora dels serveis territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisabet Sánchez en la reunió que una delegació de la Junta Directiva van mantenir a la seu dels Serveis Territorials de Santa Caterina de Girona el dimarts 18 de gener. La trobada va contribuir a mantenir el contacte directe amb els responsables de les polítiques ambientals a Girona, després del nomenament de Sánchez, per part de la consellera Teresa Jordà.
El president del Gremi, Alfons Porro, creu que la reunió del Consell Assessor monogràfica sobre Girona serviria per fer una «radiografia de la producció, consums i reserves existents», planificar la demanda de la dècada vinent i garantir autoabastiment d'àrids a les diferents comarques, així com certificar que «les restitucions que fem a la demarcació són les esperades segons la normativa».
LA NECESSITAT D'AJUSTAR LA DEMANDA I LA PRODUCCIÓ
La demanada d'àrids de les comarques gironines és d'unes 5 Tn /habitant any, molt per sobre de la mitjana catalana que és de 3 Tn /habitant anuals. Actualment, hi ha zones de la demarcació, com el Ripollès o la Garrotxa, que ja tenen problemes d'abastiment de manera que una quantitat significativa dels àrids que s'hi consumeixen ha de venir d'altres comarques. Això causa un impacte en aspectes com el transport o les emissions de CO₂, en el context d'emergència climàtica actual. També s'han detectat mancances d'alguns materials necessaris, com les esculleres portuàries, que últimament han augmentat la seva demanda. Per això una sessió territorial del CAAC serviria per planificar estratègicament unes comarques que, d'ençà que s'ha restringit l'extracció d'àrids de graveres properes al Fluvià, al Ter o la Tordera, s'han perdut una producció que no s'ha compensat. Aquest dèficit d'àrids podria acabar afectant també l'àrea de Girona.
El Gremi va trobar bona predisposició per part de la Generalitat, que veu amb bons ulls aquest exercici de planificació territorial. A més del president, Alfons Porro, la delegació va estar formada pel secretari, Lluís Masó; els vicepresidents, Jordi Torras i Joaquim Roca, i el gerent, Jaume Puig.