El compromís del sector dels àrids amb el desenvolupament sostenible s'ha visualitzat en la celebració del Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat. Tot i que la celebració va ser el divendres. 24 de març, els actes que s'han fet en vuit pedreres i graveres de Catalunya s'han allargat en dies posteriors. El Gremi d'Àrids de Catalunya valora molt positivament aquesta catorzena edició on s'han pogut veure centenars d'escolars amb pales, esqueixos i guants plantant arbres per a la restauració de les zones explotades o veïns de les pedreres i graveres coneixent els esforços per a la preservació de la biodiversitat i amb presència d'aus.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar a conèixer a col·lectius (escoles, veïns, familiars de treballadors...) com s'extreuen els àrids; els seus múltiples usos; la protecció i el foment de la biodiversitat o com es porta a terme la restauració de les pedreres i graveres, a través d'activitats com multitudinàries plantacions d'arbres o explicacions per part dels ornitòlegs de com es preserva la fauna.
En aquesta edició han organitzat activitats per escoles les empreses Aymar (explotació Xarxa de Sant Celoni), Cemes (explotació Les Cubetas de Begues), Promsa (explotació Ivonne de Llinars del Vallès), la Ponderosa (explotacions Victòria de Riudecols i La Ponderosa d'Alcover), Sorigué (explotació Plana del Corb de Balaguer) i Aridos Heramnos Curanta (explotació Meandre Vell de Torroella de Fluvià). En aquestes, els escolars dels municipis veïns a la pedrera han pogut conèixer què és una pedrera, com funciona, veure la maquinària o el procés de restauració que s'ha visibilitzat plantant centenars d'arbres.
Àrids Garcia (explotació Gar-1) de Llinars del Vallès ha proposat una jornada adreçada a veïns de la zona i on mostrar -entre d'altres- els seus projectes de recuperació de biodiversitat que han estat premiats en l'àmbit europeu. L'expert ornitòleg, Joan Grajera, va explicar el projecte i va mostrar com s'anellaven algunes de les aus que s'han instal·lat a la pedrera. També es van plantar "Cirerer d'arboç", arbre característic de la zona i es van fer altres activitats divulgatives com jocs al sorral per a la mainada amb rèpliques de màquines i dumpers.
A més del Gremi d'Àrids de Catalunya, la resta d'associacions de fabricants d'àrids de l'Estat (ANEFA, ARIVAL ARIGAL, Euskal Árido), agrupades a la Federación de Áridos (FdA) també han promogut activitats.
GALERIA D'IMATGES DEL XIV DIA DELS ARBRES, ELS ÀRIDS I LA BIODIVERSITAT
➡️ D'INTERÈS
Nota de premsa informativa prèvia (clica aquí)