El Gremi d'Àrids de Catalunya vol ampliar el conveni de col·laboració que des del febrer de 2020 té amb la Diputació de Barcelona per a la conservació de l'àguila cuabarrada (Aquila fasciata) i el Còlit negre (Oenanthe leucura), dues espècies amenaçades i que han trobat habitat en zones on hi ha pedreres. La Junta Directiva de l'entitat que es va fer el dijous 22 de juny al centre d'informació La Pleta del Parc Natural del Garraf va servir perquè els responsables tècnics hi pressentissin els resultats dels treballs fets en aquests tres anys en l'àmbit d'aquest parc on hi ha diferents activitats extractives.
En la reunió es va acordar que, un cop format el nou govern de la Diputació de Barcelona, sorgit de les eleccions del 28 de maig, el Gremi i l'ens provincial s'asseuran per renovar i ampliar els àmbits d'actuació d'aquest conveni. L'objectiu seria ampliar-lo amb treballs d'estudi per a la preservació d'invertebrats, flora... en tot l'àmbit del parc del Garraf i especialment en les zones de pedreres que s'han convertit en l'hàbitat de moltes espècies. També es vol convidar a altres agents i institucions com la fundació Barcelona Zoo perquè se sumin als treballs.
ESTUDIS REALITZATS SOBRE EL TERRENY
Emilio Valbuena, tècnic de l'Oficina dels Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, va presentar les accions realitzades per a la conservació de l'àguila cuabarrada. En concret s'ha estudiat un mascle de l'àmbit de Pelagons i un mascle i una femella de l'àmbit de Vallbona. Mentre que en el territori de Callbona, l'àguila ocupava un territori anormalment petit i proper a les pedreres EASA i La Farge, a Pelagons la mobilitat d'aquestes aus ha estat molt més gran. La zona de les extractives d'Uniland ha estat utilitzat per les àguiles per a la caça mentre que a les extractives de Canteras d'Olèrdola ha estat punt de caça i de posadors nocturns. Les àguiles presents en la zona de pedreres s'han seguit amb un sistema de monitoratge per radiofreqüència.
En el cas del còlit negre, Kiku Parés i Rafel Bosch, ornitòlegs del Gremi, van presentar els resultats obtinguts en l'estudi de 8 nius, ubicats en tres pedreres. El nombre d'exemplars d'aquesta espècie que nia en les pedreres, especialment en zones orientades al sud, ha anat baixant molt i ara es troba en perill d'extinció i es manté, sobretot, en les zones explotacions d'extractives. Els tècnics proposen mesures per preservar-les en les pedreres com conservar els tres grans territoris on hi ha el còlit negre, mantenir una cobertura vegetal mínima que permeti als ocells tornar als seus nius o potenciar la verticalitat dels seus hàbits que els ofereixen les pedreres.
En la reunió del 22 del dijous 22 de juny també hi van participar Santi Llacuna, director del Parc Natural del Garraf i Jordi Padrós, coordinador d'espais naturals i prevenció d'incendis forestals de la Diputació de Barcelona.
GALERIA D'IMATGES DE LA REUNIÓ DE LA JUNTA DIRECTIVA AL PARC DEL GARRAF