Notícies

Captura en una pedrera del Baix Camp per protegir l'àguila cuabarrada

Dins de les actuacions que el sector dels àrids fa per preservar una espècie en perill d’extinció com l’àguila cuabarrada, el 14 d’octubre es va fer a les instal·lacions d’Àrids i Excavacions Mont-Roig SL de Mont-roig del Camp (Baix Camp) la captura d’un exemplar d’aquesta espècie protegida. Tècnics mediambientals del Gremi, conjuntament amb tècnics de fauna del Ministeri per a la Transició Ecològica, van col·locar un transmissor GPS en un exemplar mascle que viu en l’àmbit d'una pedrera, van substituir l’anella de lectura que havia deixat de funcionar i van anellar l’altra pota amb una anella convencional. L’àliga va ser alliberada en perfecte estat. El seguiment d’aquest exemplar va se requerit pel Servei de Fauna i Flora i la informació que se n’extregui servirà per conèixer el seu domini vital i minimitzar els impactes d’infraestructures.

El seguiment via GPS d’aquests exemplars té múltiples aplicacions en els estudis d’espècies de fauna salvatge. Entre d'altres és molt important per a l’obtenció com l’àrea que freqüenta la parella, delimitar-ne el seu territori, zones d’alimentació, ritme d’activitat diària i detalls sobre el comportament reproductiu, entre d’altres. També permet dissenyar les zones on s’actua de la pedrera i els seus plans de restauració.

A Catalunya, la població d’àguila cuabarrada va sofrir una davallada notable des dels anys setanta fins al 2000, any en què van arribar al mínim conegut de 66 parelles reproductores. D’aleshores ençà, la població s’ha anat recuperant lentament, i actualment compta amb prop de vuitanta parelles.

UNA APOSTA PER LA BIODIVERSITAT I LA GESTIÓ MEDIOAMBIENTAL

El Gremi d'Àrids de Catalunya ha fet en la darrera dècada una aposta important per incorporar la biodiversitat i una bona gestió medi ambiental com una part intrínseca del procés productiu de la indústria d'extracció d'àrids. Iniciatives com l’aposta per l’economia circular, els treballs en la protecció de l’àliga cuabarrada com les importants actuacions realitzades al Parc Natural del Garraf, la construcció del mur per a orenetes a l'estany d'Ivars-Vila-sana o la col·laboració en la creació del Pirineus Geological Open Museum (PGOM) a Tremp (Pallars Jussà) són una petita visualització d’aquest compromís.